02 3225 2301

Kúpele Trenčianske Teplice

Kúpele Trenčianske Teplice patria k najstarším a najnavštevovanejším kúpeľom na Slovensku. Je to predovšetkým vďaka vynikajúcej prírodnej sírnej termálnej vode a romantickej polohe kúpeľov.
Všetko fajn.
Krásne mesto, pekná príroda,príjemný ludia
Dostatok obchodov, reštaurácii a kaviarní
najkrajšie prostredie príroda turistika zo všetkými službami som bol spokojný reštaurácie
Táto doba ,zložitosťou situácia sa ťažko hodnotí objektívne . Mi sme boli na takomto liečebnom...
Seniorský pobyt
Flóra, Trenčianske Teplice
5 nc. od 346 € / pobyt
Rehabilitačný pobyt
Most Slávy, Trenčianske Teplice
7 nc. od 616 € / pobyt
HOT
Kúpeľný liečebný pobyt
Krym, Trenčianske Teplice
od 6 nc. od 90 € / noc
POPULAR
Seniorský pobyt
Pax, Trenčianske Teplice
od 6 nc. od 81 € / noc
TIP
Kúpeľný liečebný pobyt
Slovakia, Trenčianske Teplice
od 6 nc. od 90 € / noc
Relaxačné a Wellness
Seniorské
Kúpeľné a Rekondičné

Hotely

Pobyty

Turistické informácie

História

Podľa starej povesti liečivé pramene objavil chromý pastier pri hľadaní zatúlanej ovečky. Našiel malé jazierko s horúcou vodou, z ktorého sa šíril sírový zápach a po niekoľkých kúpeľoch v ňom sa uzdravil. Teplé pramene poznali zrejme i rímske légie (nápis na Trenčianskej hradnej skale z roku 179). Prvý písomný záznam o prameňoch však pochádza až z roku 1247.Od 13. do 19. storočia patrilo územie Trenčianskych Teplíc s termálnymi prameňmi majiteľom Trenčianskeho hradu. Najväčšiu zásluhu na rozvoji kúpeľov mala rodina llésházyovcov, ktorej patrili 241 rokov. V tom čase boli kúpele jednými z najvýznamnejších v Rakúsko - Uhorsku. V roku 1835 kúpil kúpele viedenský finančník Juraj Sina, ktorý ich prebudoval a zmodernizoval. Jeho syn Šimon dal postaviť hotel a rozšíril kúpeľný park a jeho dcéra Ifigénia nechala v roku 1888 postaviť najvzácnejšiu historickú pamiatku zachovanú dodnes - kúpeľ Hammam v orientálnom maurskom slohu.

Poloha a klíma

Kúpele Trenčianske Teplice ležia v západnej časti Slovenska, v juhozápadnej časti Strážovských vrchov, v údolí potoka Teplička, severovýchodne od Trenčína, neďaleko hraníc s Českou republikou.. Napriek nadmorskej výške Trenčianskych Teplíc dávajú im okolité vrchy ráz podhorskej klímy. Uzavretá poloha zaručuje príjemné a pred vetrami chránené podnebie.

Turistické zaujímavosti

Kúpele Trenčianske Teplice ponúkajú pre svojich hostí veľa možností športu a turistiky. Pobyt v meste si možno spestriť turistikou po kúpeľných chodníkoch v parku a v lesoparku, tenisom alebo minigolfom v tenisovom centre Trenčianske Teplice na Baračke či jazdou na bicykli po rôznych cyklotrasách, pričom je možné si bicykle zapožičať.

Okolie

Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice leží v úzkej doline, ktorou preteká potok Teplička. Kúpele lemujú dva výrazné chrbty – zo severnej strany Grófovec (557 m n. m.) a z južnej Klepáč (575 m n. m.), ktorý je zároveň najvyšším vrcholom nad kúpeľmi. Pomerne malá veternosť na území mesta je spôsobená práve menovanými chrbtami. V najbližšom okolí sa nachádzajú chránené územia ako napríklad: Trubárka, Potok Havránková dolina, prírodný výtvor Lánce, Omšenská Baba a pod.

Prírodné liečivé zdroje

Kúpeľná liečba sa v Trenčianskych Tepliciach zakladá na využití liečivých vlastností termálnych minerálnych prameňov a mineralizovaného bahna. Liečivá voda tu vyviera z hĺbok okolo 1200 m. Pri pretekaní vápencovými a dolomitickými súvrstvami sa bohato mineralizuje a prehrieva teplom hĺbkových polôh. Termálne minerálne pramene v Trenčianskych Tepliciach patria svojím chemickým zložením do skupiny síranových, vápenato-horčíkových, sírnych, hypotonických minerálnych vôd. Okrem toho obsahujú voľné plyny, predovšetkým sírovodík, ktorý má z hľadiska liečivosti prvoradý význam. Denne tu vyviera na dva milióny litrov liečivej vody s teplotami od 38,7 °C do 40,2 °C.

Mapa

Články

Okolité destinácie

Hotely

Hotel Flóra***
Trenčianske Teplice
od 60 € / noc
Liečebný dom Krym***
Trenčianske Teplice
od 81 € / noc
Kúpeľný Hotel Pax***
Trenčianske Teplice
od 81 € / noc
Hotel Slovakia***
Trenčianske Teplice
od 90 € / noc
Hotel Most Slávy***
Trenčianske Teplice
od 61 € / noc
Wellness Hotel Panorama****
Trenčianske Teplice
od 66 € / noc
Parkhotel na Baračke****
Trenčianske Teplice
od 80 € / noc
Liečebný dom Atlantis**
Trenčianske Teplice
od 71 € / noc
02 3225 2301

Zavolajte nám, radi poradíme